ورزش در دوران پریود خوب است یا بد؟ این سوالی است که بسیاری از خانم‌ها با آن مواجه می‌شوند. ورزش همیشه یکی از اصولی‌ترین روش‌‌ها برای حفظ سلامتی بدن و بهبود روحیه به شمار می‌رود؛ بااین‌حال ورزش در دوران پریودی ممکن است متفاوت باشد. برخی از افراد معتقدند ورزش برای کاهش درد پریود موثر است؛ درمقابل، عده‌ای از خانم‌ها با ورزش در دوران پریودی، قاعدگی دردناکی را تجربه می‌کنند.

در ادامه این مقاله قصد داریم از مزایا و مضرات ورزش در دوران پریودی صحبت کنیم تا شما به نتیجه‌گیری مطلوبی در این باره برسید. خواندن این مطلب مفید را به همه خانم‌های ورزشکار توصیه می‌کنیم. در پایان به‌خوبی با تاثیر ورزش بر پریود آشنا می‌شوید و درک می‌کنید ورزش برای پریود خوب است یا خیر؟

فواید ورزش در پریود؛ ورزش برای کاهش درد پریود مفید است؟

دوره‌های پریود با تغییرات هورمونی و نوسانات خلقی همراه هستند. برخی از افراد معتقدند ورزش در پریود، این نوسانات را بهبود می‌بخشد و دردهای قاعدگی را کاهش می‌دهد. در ادامه درباره فواید ورزش در دوران پریودی بیشتر صحبت می‌کنیم.

کاهش درد؛ یکی از مهم‌ترین مزایای ورزش در دوران پریودی

معمولا ۵۰ تا ۷۰ درصد زنان در زمان پریود، در نواحی تحتانی شکم و رحم احساس درد می‌کنند؛ اگر این درد بیش از اندازه باشد به آن قاعدگی دردناک یا دیسمنوره می‌گویند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که قاعدگی دردناکی را تجربه می‌کنید، ورزش در پریود به کاهش علائم کمک می‌کند. علت این موضوع نیز ترشح هورمون اندروفین در زمان ورزش کردن است که به هورمون رضایت شناخته می‌شود. اندروفین یک مسکن طبیعی به شمار می‌رود و دردهای سنگین را تسکین می‌دهد؛ به همین دلیل ورزش برای کاهش درد پریود به افرادی که آمادگی دارند، توصیه می‌شود. 

اگر قصد انجام تمرینات  بدنسازی در پریودی را دارید، بعضی از انواع پودر بدن سازی قدرت و استقامت شما را در این دوره بیشتر می‌کند؛ البته برخی از انواع مکمل‌های بدنسازی هورمونی هستند که مصرف این نوع مکمل‌ها بر چرخه قاعدگی تاثیر می‌گذارد. در چنین شرایطی بهتر است پیش از مصرف مکمل‌های هورمونی با دکتر تغذیه یا دکتر زنان مشورت کنید.

بهبود خلق و خو با ورزش در دوران قاعدگی

پیش از شروع قاعدگی، سطح استروژن در بدن زنان کاهش می‌یابد. بعد از پریود شدن و به پایان رسیدن این دوره، سطح استروژن به‌آرامی بیشتر می‌شود و طی دو هفته به اوج خود می‌رسد. به دلیل کاهش و افزایش سطح هورمون‌ها در بدن، اکثر زنان نوسانات خلقی ناشی از قاعدگی را تجربه می‌کنند. در بخش قبل توضیح دادیم که ورزش کردن باعث ترشح هورمون اندروفین در بدن می‌شود. این هورمون، احساس رضایت شخص را بیشتر می‌کند و خلق‌وخوی او را بهبود می‌بخشد.

همچنین، ورزش کردن باعث آزاد شدن هورمون‌های دوپامین و سروتونین می‌شود که شادی و آرامش را به همراه دارند. علاوه‌بر این، با مصرف پودر پروتئین وی هنگام ورزش در دوران پریودی، عضلات بدن خود را تقویت کنید. پودر پروتئین وی تاثیر بسزایی بر رشد عضلات و بهبود عملکرد آن‌ها دارد. 

افزایش انرژی و قدرت بدنی نتیجه ورزش در دوران پریود

با ورزش کردن گردش خون بهبود می‌یابد و متابولیسم بدن تنظیم می‌شود؛ همین موضوع منجر به افزایش انرژی و قدرت بدنی می‌شود. با تغییرات هورمونی که در دوره قاعدگی اتفاق می‌افتد، داشتن فعالیت روزانه به هم ریختن تعادل انرژی در این دوره را کنترل می‌کند.

تاثیر ورزش بر پریود با کاهش علائم PMS نمایان می‌شود

سندرم پیش از قاعدگی یا همان Premenstrual Syndrome که به اختصار PMS گفته می‌شود، مجموعه‌ای از علائم جسمی، احساسی و روانی مرتبط با چرخه قاعدگی در زنان است. این علائم معمولا ۴ روز پس از شروع شدن پریود از بین می‌روند؛ بااین‌حال، شدت علائم PMS برای برخی از افراد به صورت نوسانات روحی و روانی شدید بروز پیدا می‌کند.

ورزش‌های هوازی منظم در روزهای منتهی به پریود و در طول سیکل قاعدگی، علائم خستگی و نوسانات خلقی را کاهش می‌دهد. با مصرف بهترین گینر متناسب با نیاز بدن خود، مقادیر کافی پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین‌ها و مواد معدنی را دریافت خواهید کرد. علاوه‌بر این، فیبر موجود در مکمل گینر به کاهش نفخ شکم و بهبود هضم غذا پیش از پریود و در دوران پریودی کمک خواهد کرد.

بررسی مضرات ورزش در دوران پریودی

تا اینجا درباره فواید ورزش برای پریودی صحبت کردیم ولی با وجود فواید مختلف، نمی‌توان از مضرات ورزش در دوران پریودی غافل شد. در ادامه برخی از مضرات ورزش در دوران پریودی را بررسی می‌کنیم.

  • خونریزی شدید: ورزش کردن جریان خون به رحم را افزایش می‌دهد و رگ‌های خونی را شل می‌کند؛ به همین دلیل ورزش سنگین در پریودی منجر به خونریزی شدید در دوران پریود برای برخی از افراد می‌شود. 
  • سرگیجه: ورزش سنگین و انجام تمرینات بدنسازی در پریودی فشار خون را کاهش می‌دهد و این موضوع در برخی از افراد سرگیجه و غش کردن به دلیل افت فشار شدید را در پی دارد. 
  • درد شدید: ورزش سنگین در پریودی ممکن است منجر به درد و گرفتگی عضلات شود. این موضوع به دلیل التهاب عضلات، ناشی از ورزش کردن رخ می‌دهد.
  • احساس خستگی: انجام دادن تمرینات سنگین بدنسازی در پریودی، سطح انرژی را کاهش می‌دهد و منجر به احساس ضعف در برخی از زنان می‌شود.
  • ورزش‌های مناسب برای دوران پریود
    به‌طورکلی در دوره پریود باید ورزش‌هایی را انجام دهید که برای شما آسان‌تر هستند و باعث درد یا ناراحتی نمی‌شوند. انجام تمرینات ورزشی خصوصا ورزش در روز اول پریود، باید در سبک‌ترین حالت ممکن باشد. در ادامه به برخی از بهترین ورزش‌ها در دوران پریود اشاره می‌کنیم:

    • یوگا
    • پیاده‌روی
    • دوچرخه‌سواری
    • پیلاتس
    • رقص
  • اگر قصد انجام تمرینات بدنسازی در پریودی را دارید، تمرینات قدرتی ملایم با وزنه‌های سبک یا حرکات کششی را امتحان کنید. اگر در ناحیه لگن و کمر احساس درد یا ناراحتی می‌کنید، از انجام اسکات بپرهیزید
  • ورزش های ممنوع در دوران پریودی کدام است؟
    بعضی از تمرینات ورزشی در دوران پریودی نه‌تنها به بهبود وضعیت و کاهش درد کمک نمی‌کنند، بلکه باعث وخیم‌تر شدن شرایط می‌شوند. از جمله ورزش های ممنوع در دوران پریودی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

    • وزنه‌برداری سنگین
    • دویدن طولانی‌مدت
    • حرکات کششی سنگین
    • تمرینات وارونه یوگا
  • علاوه‌بر این موارد، به‌طورکلی توصیه می‌کنیم از انجام تمرینات سنگین بدنسازی در پریودی یا انجام حرکاتی که به استقامت یا انعطاف بسیار بالا نیاز دارند، تا حد توان خودداری کنید. به‌طورکلی اگر بدن به ورزش عادت داشته باشد، ورزش در پریودی عوارض کمتری را به همراه خواهد داشت؛ به همین دلیل به همه خانم‌ها توصیه می‌کنیم ورزش را از سنین پایین شروع کنند. توجه داشته باشید که بدنسازی در سن ۱۵ سالگی دختر باید با تمرینات سبک آغاز شود و رفته‌رفته به شدت تمرینات اضافه کنید.
  • از انجام ورزش سنگین در پریودی بپرهیزید!
    ورزش در پریود فواید بسیاری به همراه دارد و اگر بدن شما از قبل آمادگی داشته باشد، ورزش کردن به کاهش درد و بهبود خلق‌وخو در دوران پریود کمک می‌کند. نکته‌ای که شما بانوان عزیز باید در نظر داشته باشید این است که ورزش سنگین در پریودی را به‌کل فراموش کنید! بدن شما هرچقدر هم که آماده باشد، در دوران پریود دچار تغییرات گوناگونی می‌شود؛ بنابراین برای بهره بردن از ورزش برای کاهش درد پریودی و بهبود خلق‌وخو، تمرینات سبک یا ورزش‌های سبک مانند یوگا، پیاده‌روی و پیلاتس را امتحان کنید.